Husté krémové polévky v zimě zahřejí a v jakémkoli ročním období zasytí. Nastal čas se je naučit vařit, ne je pouze umět kritizovat v restauracích ... :) Vítejte u souboje polévek!
Ale protože jsme hlavně na blogu, který se zabývá recenzemi, nebude chybět ani stručné hodnocení. Index náročnosti přípravy, index surovin (tzn. codůmdal / nákupy) a index dokonalosti chuti.
Rajčatová (italská) polévka
Nákupy: rajčata, rajčatové pyré, čerstvá bazalka, parmazán.
Codůmdal: cibule, česnek, olivový olej, sůl.
Recept
Vycházela jsem z receptu z Kuchařky pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové, kterou mimochodem doporučuju všem, nejen dcerám! Zatím jsem v ní našla všechno, co jsem chtěla uvařit! Recept se dost liší od představy vyklopení protlaku do hrnce.
EL Postupo
Trochu jsem podváděla a místo samých čerstvých rajčat jsem použila dvě a zbytek ze zhruba půlkila nahradila loupanými rajčaty z pixly. Hold někdy se musí trochu improvizovat. Naskládala jsem je do mísy a dala na chvíli péct do trouby, pak je šoupla do hrnce, kde jsem si mezitím zesklovatěla cibuli a česnek a dolila rajčatovou šťávu z plechovky. Bubláme deset minut.
Pak lehce ponorným mixérem zavrčíme, ale jen do takové míry, do jaké chceme mít polévku mixlou.
Dosolíme a ozdobíme plátky parmazánu a bazalkou.
_____________________________________________
Zeleninový krém
Tohle je úplně zlatá polévka. Nepotřebujete k ní skoro nic, co byste neměli doma (ti lépe zasobení než jsem třeba někdy já :) Takže nákupy: NIC, recept: improvizace.
Postup
Stačí vám jen zeleninový bujón (my kupujeme tyhle od Knorru), mražená zelenina (pokud máte čerstvou ještě lepší!) a mixér! Takže zeleninu povaříme s bujónem a rozmixujeme :) chuť ovlivníte použitou zeleninovou směsí. Tohle byla tuším nějaká italská...
________________________
Hráškový krém
Tuhle polévku doporučuju opravdu vyzkoušet na vlastní ruce. Je tak strašně pracná, že budete šilhat hlady než jí uvaříte :)) no dobře tak to není tak hrozný...když jste na to dva :)) hehe
Nákupy: rohlíky, pórek
Recept
Tak na ten už si bohužel přesně nevzpomínám, prej byl od Pohlreicha, TENTO je hodně podobný, akorát tam nejni ten pórek.
Postup
Jen ve zkratce, na celý recept se jukněte výše v odkazu, nebo si nějaký vám sympatický vygůglete. Na másle orestujeme cibulku a pórek, přisypeme mražený hrášek, restujeme, zalijeme vývarem, deset minut provaříme, rozmixujeme, dochutíme (+smetana) a propasírujeme (na to si přizvěte silného muže)...zamíchejte a máte hotovo!
Nevim jak vy, ale mě chutnaly i ty šlupky od hrášků...prostě jsem měla hrozněj hlad noco?
Bez krutonků ani ránu!!!
Podávejte s krutonky restovanými na másle.
Závěrem:
Všechny polévky byly skvělé, zeleninová je primitivně jednoduchá rychlovka, kterou máte za chvilku na stole, rajčatovou překvapíte náročnou návštěvu, co si o vás myslela, že neumíte ani špagáty s kečupem a hrášková je jednoduše nezapomenutelným gastrozážitkem. U mě vede hráškový krém!
index surovin (1-nenáročné, 5-náročné) a index náročnosti (1-jednoduché, 5-velmi náročné), index chuti (1-obyčejné, 5-božské!) |
Jak jste na tom vy s polévkami? Máte je rádi? Zkusíte nějakou z těchto? Máte nějaký skvělý recept? Podělte se o něj s ostatními v komentářích!
Žádné komentáře:
Okomentovat