Objektivní recenze na české restaurace očima nezávislého strávníka. Skvělé gurmánské, ale i hororové zážitky české gastronomie...

pondělí 10. prosince 2012

HomeCooking: Domácí kachna

Upéct domácí kachnu byl zcela spontánní nápad. I knedlíky a zelí jsem si chtěla zkusit udělat z čerstvých surovin. Žádné pytlíky s připravenou směsí, žádné sterilované zelí. Všechno fresh.
Vodňanskou kachnu jsem rozmrazila(ano tak úplně fresh nebyla, ale na shánění čerstvé nebyl tak úplně čas...), umyla, osušila, osolila a okmínovala. Troubu jsem dala předehřát na 120 stupňů.
Kachnu nepodléváme, uzavřeme víkem a pečeme pomalu 5-6 hodin bez jakýchkoliv zásahů, otevírání trouby apod. Nakonec jsem sundala víko a na 200 stupňů ještě nechala kachnu trochu sežehnout, aby dostala barvu a získala křupavou kůžičku.
 Bramborové knedlíky. Hladká mouka, hrubá krupice, vejce, žloutek, sůl, strouhané vařené brambory. Jednotlivé recepty se od sebe dost liší, stačí si jen vybrat ten váš.
Červené zelí jsem nakrájela, prosolila, okmínovala a přidala k osmahnuté cibulce, podlila jsem ho vodou a dusila. Nakonec trocha octa, cukr a lžíci brusinkové marmelády.
 Dochucování bylo nejtěžším úkolem, ale nakonec se podařilo.
Voilá kachna volá!
 Prostřeno!
 Kachnička se díky pomalému pečení doslova rozpadala na jazyku a nebyla vysušená. Z talířů zmizela doslova raketovým tempem...

Jak pečete kachnu vy?

2 komentáře: