Objektivní recenze na české restaurace očima nezávislého strávníka. Skvělé gurmánské, ale i hororové zážitky české gastronomie...

pondělí 2. listopadu 2015

Pho Bo/Pho Ga z bujónu

Phóčko jak familiárně nazýváme vietnamskou polévku jsme si doma už vyzkoušeli v hovězí i kuřecí verzi. U hovězí verze jsme vývar táhli čtyři a půl hodiny, u kuřecí verze asi hodinu a půl. Byly skvělé. Ale ne vždy je čas a suroviny na to, abyste si připravili tuhle dobrotu doma. Třeba když máte za sebou vydatný večírek a potřebujete se dostat z nejhoršího. Když sednete za volant a chcete si na Pho někam zajet, riskujete řidičák i vlastní život ( a to my zásadně neděláme). Takže jsme docela dlouho sháněli pho bujón, který by nám ušetřil tyhle nervy. Tedy když jeden druhého přemlouváme kdo bude řídit a ani jeden toho není schopen.
tuhle jsme dělali z pravého kuřete.


No a jednoho krásného dne jsme se vydali na porci tekutého štěstí do nedaleké Phóčkárny a hned potom se stavili v nejbližší večerce pro chipsy k televizi. No a byly tam! PHO BO bujón a hned vedle něj PHO GA bujón. Skákali jsme radostí až si nás vietnamská prodavačka začala podezřívavě prohlížet. Vzali jsme dvě balení na zkoušku a hned o víkendu vyzkoušeli její sílu.


Bujóny jsou vyrobeny ve Vietnamu a pokud chcete brojit za přítomná éčka tak vás nezklamu. Obsahuje jedno jediné a to E621, což je dobře známý glutaman sodný který se ještě donedávna objevoval ve většině instantních polévkách (zkonzumování většiny z nich jsme přežili, takže bych to neviděla tak černě). Toť vše. Ale teď už k samotným polévkám.


Hovězí Pho. Chuť by mohla být mnohem kořeněnější, tak jak jsme zvyklí z našich oblíbených bister. Jinak cajk, působila celkově dobře, tak jako dost často v některých restauračních zařízeních.


Kuřecí Pho na mě působila celkově o něco lépe. Až druhý den jsme si uvědomili, že jsme si do ní nedali citrón :)))

Určitě jsme pravý Pho vývar nedělali naposledy, ale pokud chcete něco rychlého na zahnání hladu/kocoviny nadoma- určitě bujónové kostky doporučuji.

Nakonec ještě přidávám fotku našeho prvního legendárního Phóčka z pravých kostí a žebra tažený téměř pět hodin. (abyste si nemysleli, že jsme úplně líný bujóňáci :)) Udělali jsme ho deset litrů a zamrazili. Vydrželo asi měsíc, takže bylo hned pryč... cha!




4 komentáře:

  1. Ďakujem za recenziu pomohla pri kúpe bujónu

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, prosím o recept na Pho Ga z bujonu, moc děkuji, Ilona S.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsem nedávno zkoušela připravit Pho doma, rozhodla jsem se místo hovězího použít kuřecí maso, které mám v kuchyni často. Hovězí maso u nás doma není tak oblíbené. Ale to kuřecí Pho se stalo rychlým oblíbeným pokrmem v naší rodině! :D Dala jsem tam i různé zeleniny, které jsme měli po ruce. Recepty z kuřecího masa jsou za mě vždy lepší, protože jsme už na ně více zvyklí. Ale uložím si i tento recept, kdyby přišli na večeři přátelé, kteří by chtěli zkusit originální verzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale prosím vás. Z bujónu? No to snad ne. Jako tohle mi fakt domů nesmí přes práh. A stejně tak podravka a další dochucovadla. Přeci není takový problém udělat si hovězí vývar. Ano, stojí to čas, ale ten výsledek fakt stojí za to. To je asi tak jako by mi moje oblíbená kavárna v Jihlavě naservírovala instantní kafe.

    OdpovědětVymazat