Objektivní recenze na české restaurace očima nezávislého strávníka. Skvělé gurmánské, ale i hororové zážitky české gastronomie...

neděle 13. března 2016

Tour de Sapa / jídlo a nákupy s vietnamskou průvodkyní

Co takhle s načatou nedělí? Vypravili jsme se do Sapy na komentovanou exkurzi s vietnamskou průvodkyní Mili (jestli to píšu špatně tak se omlouvám:). Prohlídku si můžete objednat přímo na stránkách Sapy/Saparie, což jak víme je město ve městě, malá Hanoi, vietnamská tržnice v pražské Libuši a tak dál. My jsme samozřejmě šli po jídle a nákupech surovin. 

Za zhruba dvě hodiny jsme ušli cca 100 metrů od této žluté brány (všimněte si skalky a fontány v popředí, až budete v Sapě, prohlédněte si ji detailněji, najdete na ní zvířátka :). Po levé straně od brány je hned několik obchůdku s bylinkami, zeleninou, exotickým ovocem a všemi surovinami potřebnými k přípravě asijských jídel. My jsme pozorně poslouchali výklad naší slečny průvodkyně a vytáhli z ní spoustu rad a informací. Přeložila nám čemu jsme nerozuměli a vysvětlila vše, co neznáme. Pokud v asijské kuchyni jen trochu tápete a rádi byste se jí naučili vařit, doporučuji takovou exkurzi absolvovat.  

 Výběr omáček, kari past, nudlí, koření a všeho na co si jen vzpomenete :)
 Bylinky, bylinky a zase bylinky. Vybírejte obezřetně, v některých obchodech jsou bylinky povadlé a trochu nahnilé. Neberte je, skočte si vedle ke konkurenci a najděte si ty nejčerstvější. Najdete určitě.
 V druhé části Sapy jsou supermarkety, včetně největšího a nejoblíbenějšího Tamda Foods.
Tenhle obchod s potravinami, které v regálech najdete přehledně srovnané, najdete kousek od hlavního vchodu/vjezdu do Sapy. My si tam nakoupili Mungo k vyklíčení, arašídy, ale najdete tam zase všechno co budete potřebovat. 
 V Sapě je i budhistická modlitebna. Mše se konají dvakrát do měsíce.
 První chod: sladké kuličky obalené v cukru. Koupili jsme je od paní přímo na ulici. Byly ještě teplé. Vy je jinak nejezte, takhle jsou nejlepší. Zvlášť v zimě :)

Vyzkoušeli jsme vietnamský čaj, alias čtyři druhy slizu v jednom (kelímku). Jako proti gustu žádná, ale na mě to bylo až příliš umělohmotné. Prý je to nejlepší s ledem v létě jako osvěžení.

Tady jsme byli docela rádi, že máme s sebou někoho, kdo umí vietnamsky, jinak bychom se u paní asi nechytli. Tuhle pochoutku najdete mezi obchůdky s potravinami kousek od té žluté brány. 
 ...a jí se to lžičkou.

Vietnamské langoše, jak jsme překřtili tohle pečivo. Vietnamci si ho namáčejí do Pho. 

 Pho bo jsme nemohli vynechat. Zase kousek od té žluté brány jsme dostali tip na nejlepší Pho v Sapě. I když se mi to ze začátku moc nezdálo, protože ten nápis je až moc komerční, tak prý tady je vážně nejlepší.

 Pho bylo skvělé, prostředí čisté, nové a moderní. Obsluha moc fajn.
 Všudypřítomné ministánky. Třeba s tradiční kávou a čajem.
 A už jsme v centru :)
 Tady si dejte vietnamskou bagetku Banh My Paté. Tedy bagetka s paštikou. Za šedesát vočí. V tomhle bistru v centru Sapy v pasáži :)
 A bylo tam teplíčko! Ježiš jak nám byla při tom courání po obchůdcích zima! Až se mi pak z toho zamlžily brejle i objektiv foťáku. 

Trocha Srirachy nezaškodí :) 
A hned vedle útulná kavárnička, kde si dejte tradiční vietnamskou kávu se spoustou Salca. To bych mohla snad každý den :) až do ucukrování... 
Sečteno podtrženo, návštěvu Sapy s průvodcem vřele doporučuji. Budete vědět kam jít na jídlo, kde nakoupit a dozvíte se všechno co se dozvědět chcete. I když...to už teď vlastně víte :)  

2 komentáře:

  1. Super článek, ani jsem nevěděla, že takové prohlídky existují :-) Já v Sapě ještě nikdy nebyla, ale moc mě to láká, tak snad brzy i s průvodcem ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sapa je super! fakt jak cesta do jinýho vesmíru!

    OdpovědětVymazat