Objektivní recenze na české restaurace očima nezávislého strávníka. Skvělé gurmánské, ale i hororové zážitky české gastronomie...

pátek 19. července 2013

Restaurace, kde si MENU vzalo dovolenou: Ta Kalamia/Řecko

O tenhle gurmánský zážitek jsem se prostě musela podělit. Tohle bylo totiž to nejlepší, co jsem za svůj život jedla. Nekecám! Taverna Ta Kalamia v městečku Nidri na ostrově Lefkada už na první pohled vypadala úplně jinak než všechny ostatní turistické pasti na hladové dovolenkáře...
 Nápis nade dveřmi mluví jasně. Restaurace nemá žádné menu. Nabídnou vám vybrat ze třech možností. Seafood plate, fish plate nebo meat plate. My jsme si dali kombinaci fish a seafood jako menu pro dva za 25 Euro. Možná se vám to zdá moc, ale vsaďte se, že stejnou částku necháte za obyčejnou večeři v dobré taverně ani nemrknete.Jenže tady to za ty prachy fakt stojí.
Každý den šéfkuchař nakoupí vše čerstvé a z toho vaří. Proto nikdy nevíte co zrovna budou mít. Co se šéfovi nezdá, to nekupuje a nevaří.
Hned při vstupu do restaurace vás ohromí otevřená kuchyně, všude sklenice s kořením a neskutečná vůně, která vám nedovolí otočit se ve dveřích a odejít.
 Talíř s rybou, červená řepa a fazolky. K tomu salát, chléb... A víte co? To se nedá slovy popsat, takže se dívejte a pak si sem zaleťte ochutnat :))
 Mušle. Ten sós...........to jste ještě nežrali. Máte chuť vylízat talíř a prodřít dno.
 Anketní otázka: Kdo pozná co je tohle za bylinu? Čas od času kuchař vyběhl z kuchyně na předzahrádku, uškubnul z téhle kytky a zase zaběhl...bylo fascinující pozorovat tu souhru všech v kuchyni i restauraci.
 Pokračujeme v krasojízdě. Do Ta Kalamia jsme se museli vrátit ještě alespoň jednou... Stejná objednávka, jinak podané jídlo.
 Tentokrát o něco větší mušle s těstovinami. A zase ten sós...na to by měli šéfkuchaři vystavit zbrojní pas. Kdyby začala válka a vojáci by si dali tohle jídlo, hodně rychle by je ten boj přešel.
 Zase steak z tuňáka, tentokrát se salátem... Koriandr, máta, byly dvě bylinky, které jsme v jídle poznali zcela určitě...ten zbytek je pro nás záhada...jak to ten chlap dělá?
 Šéf v akci.
 Pokud se vydáte na dovolenou právě na Lefkádu a vyberete si městečko Nidri(což doporučuju, protože v Agios Nikitas je prdlajs), nevynechte návštěvu této taverny, která podle návštěvní knihy funguje už od roku 2007...
Podle mě by si zasloužili Michelinskou hvězdu. Anebo pusu :)
 Hodnocení je zcela nezaujaté a nepodplacené (tuňákem).

 Ještě jednou děkujeme Ta Kalamia za překrásný kulinářský zážitek...Na tohle budeme dlouho vzpomínat. Láska, mír a skvělé jídlo zvítězí. :D

8 komentářů:

  1. To vypadá opravdu nádherně a sbíhají se mi sliny :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to božsky a to se na to jenom koukám a necítím vůni a na jazyku chuť.. Jdu vyplenit spížku. Jo, rostlina v popředí je jeden z "vonných muškátů", tipuji Pelargonium graveolens, pěstovávaly to babičky, vůně má mj. odhánět hmyz. Zrovna tento druh moc hezky voní po citronu a verbeně (s některými podobnými druhy to tak slavné není). Jíst jsem ho ještě nezkoušela, ale okoštuju, až ho příště potkám. Hned vedle roste cínie a v pozadí máta.

    OdpovědětVymazat
  3. To je tak milá a roztomilá a útulná restaurace,no paráááááda.A ta otevřená kuchyň,to nemá chybu.Díky moc za tohle cestování.

    OdpovědětVymazat
  4. Hm to vypadá velmi lahodně, do Řecka se boužel nechystáme tak si budu muset vyhlednout nějaký týden zahraničních dobrot v jedné z Ostravských restaurací.

    OdpovědětVymazat
  5. Moje stýskání po Řecku zesílilo... :( Dýchá z toho uplně ten vzduch, díky za prosincovou vzpruhu.:)

    OdpovědětVymazat