Objektivní recenze na české restaurace očima nezávislého strávníka. Skvělé gurmánské, ale i hororové zážitky české gastronomie...

pátek 26. února 2016

Vege/Lehká Hlava

Nejsem vegetarián, ale jejich jídlo prostě miluju. Obdivuji každého, kdo dokáže z fazolí, pohanky, rýže, cizrny a dalších potenciálně nebezpečných potravin vytvořit božské jídlo. Jednu dobu jsem byla skoro denně v BEAS, dokonce jsem měsíc nejedla maso (ne z přesvědčení, ale zkoušela jsem, jestli to vydržím). Někdy ale na maso chuť prostě není a v Lehké hlavě vlastně ani nepoznáte, že jste dostali náhražku. Třeba Gyros ze seitanu s domácím tzatziki, pita chlebem, cherry rajčaty a zeleným salátem. Trochu jsem se toho obávala, nicméně jsem zvolila evidentně  dobře. Mám na to tři svědky, kteří mi moje jídlo málem sežrali! Tzaziki byly česnekové až za roh a porce ač se nezdála, jak pro slůní mládě. Gyros ze seitanu bych snad ani nerozeznala od pravého masa. Pokud se sem někdy vrátím, jdu do tohoto jídla znova!

Špenátový komínek s kozím sýrem vám mohu doporučit jen z půlky. Kozí sýr jsem se zatím jíst nenaučila, ale věřím, že to jednou zlomím. Jídla v Lehké hlavě jsou malinko dražší, pivo tu mají jen lahvové, zato dostanete v poměru cena/výkon odpovídající kvalitu. Prostředí je prostě skvělé, my jsme měli štěstí, že jsme si sedli a to rovnou do salonku. 


A co vy a Vege jídlo? Máte nějaký tip na dobrou restauraci?

čtvrtek 11. února 2016

Burger na Zličínských motokárách

Na Zličíně otevřeli nové Kart centrum Metropol, takže pokud rádi jezdíte a vadí vám hluk a smrad benzínu, tady si užijete. Motokáry jsou elektrické, vyzkoušela jsem a jsou fakt super.


Samozřejmě jsme pak dostali hrozný hlad, takže jsme si objednali burgera, kterého kolem nás pořád nosili ke stolům, nejspíš je tu dost oblíbený. Byla jsem velmi příjemně překvapená. Burger měl velikost akorát do ruky a taktéž akorát na maximální otevření pusy. Nic z něj zbytečně nevytékalo ani nevypadávalo, chuťově velmi vyvážený, smažená cibulka naprosto božská. Hranolky skvěle křupaly a porce byla tak akorát pro jedlíka, pro mě spíš k přecpání. Nicméně poměr kvality a ceny odpovídá. Za burger s hranolkami zaplatíte tuším 155 Kč. Určitě jsme tu nebyli naposledy a budeme doufat, že se kvalita jídla nezhorší. 

Kam v Praze na dobrou ČÍNU?

Já mám čínskou kuchyni bohužel spojenou s typickými čínskými restauracemi, kde M12 je kuře ve sladkokyselé omáčce a je mi potom dva dny blbě. Dlouho jsem v žádné nebyla a když mi můj muž navrhl, že zajdeme na večeři právě do číny, moc jsem nejásala. Nicméně jsme měli doporučení od známého, který asijské kuchyni rozumí a se svou ženou asiatkou sem rádi chodí. Takže jsem jim dala šanci.

Bistro najdete v pasáži Metro na Národní v Praze. Jméno už si nepamatuji, jen vím, že naproti je vietnamské bistro. V bistru by měl vařit vyhlášený kuchař ze sečuánu a tak jsme si dali hovězí po sečuánsku a pálivé vepřové. Na jídlo jsme čekali poměrně dlouho a prostředí není nic moc. Ale jídlo nám to bohatě vynahradilo, ve dvou jsme měli co dělat to sníst. Takže pokud byste rádi na čínu, ale u vás v ulici se nedá jíst tak hurá na Národku a vyzkoušejte tuhle sečuánskou baštu.