Objektivní recenze na české restaurace očima nezávislého strávníka. Skvělé gurmánské, ale i hororové zážitky české gastronomie...

středa 3. června 2015

Kam na PHO / Strahov/Břevnov/Stodůlky+SAPA

Pho mánie dorazila i na CzechRestaurant. Tenhle vietnamský zázrak v Čechách válcuje okýnka s pizzou a čínská bistra. Vietnamských restaurací vzniká čím dál víc, a to je dobře. Ne každá však nabídne opravdu chuťově vyváženou Pho bó (vietnamská polévka vyznačující se silným nezaměnitelným vývarem, plochými rýžovými nudlemi, tenkými plátky hovězího a spoustou jarní cibulky a koriandru.) Kdo ji někdy ochutnal ví, že na ní snadno vznikne závislost a pokud nebydlíte v okolí velkého množství vietnamských bister (nejste z Karlína, Letný nebo Vinohrad apod.), musíte si na tuhle nově nabytou závislost udělat čas a zajet do vyhlášených bister v Holešovické nebo Libušské (Sapa) tržnice. Tam jde jednoznačně o autentickou Pho, ale kdo by na to měl pořád čas? Trochu jsem zahledala na internetu a následně vyzkoušela několik variant, kam na dobrou Pho, pokud se nacházíte třeba na Praze 5 a 6. Tak hurá na PHO!
Pho Viet Huong, Pho bó.
 Pho Viet Huong/ Strahov/ Vaníčkova 100/6
Na Strahovské bistro jsem dostala velmi dobré hodnocení od pravidelného strávníka, takže jsme neváhali ho zajet vyzkoušet. Vietnamský fastfood najdete přímo v prostorách Velkého strahovského stadionu, u zastávky autobusu a přímo ve vchodu do plaveckého bazénu. 
Interiér je poměrně příjemný, obsluha milá, v létě je tu malinko dusno od plavečáku, ale dá se to.
 Pho bó vám po objednání přistane do pěti minut na stole (někdy i dřív). Vývar je velmi dobrý, nechybí klíčky mungo, cibulka, spouuusta koriandru a většinou dostanete hodně dobré maso. Jednou se nám stalo, že jsme dostali trochu tučnější maso ze žeber (jednou z pěti návštěv). Na stole se nenachází různá dochucovadla, na která jsou Pho konzumenti zvyklí třeba ze Sapy (nakládaný česnek, chilli cibulka, zázvor apod). Najdete zde jen rybí omáčku. Já osobně tato dochucovadla do Pho nepoužívám, proto to neberu jako mínus. Zdejší Pho je vynikající, poměr cena/kvalita odpovídá. Za Pho bó vysolíte lidových 89 Káčé. Přidávám i bonus v podobě Bún bo Hué, které nám taktéž chutnalo. (Slovníček pojmů na VietFoodfriends)
Když už padla řeč na Sapu, trochu si odbočíme na Libuš. Jen ve zkratce, protože o Sapě a tipech na bistra bylo na českém internetu popsáno dost. Za sebe mohu doporučit toto (Kién Hiep?)kdo ten nápis rozluští dostane zázvorovou žvejkačku. Nachází se přímo v centru bister a pokud nebudete vědět kam na Pho, sem můžete v klidu zajít.
 Stará dobrá Sapa. Půlku stolu zabírají různé omáčky, česneky a jiné špeky. Pho bó velmi dobrá, ostrá, o atmosféru není nouze. Doporučuji. Pho bó za 90 Kč.
Pho Ňam Ňam/ Břevnov / Konecchlumského 596/7
Ve slepé uličce kousek od zastávky U kaštanu je Pho Ňam Ňam, v létě zahrádka a veselý personál. Objednala jsem si Pho bó a čekala zda naplní má očekávání z Foursquare. Vývar byl dobrý, spousta jarní cibulky, maso vynikající, koriandru pomálu. Tak trochu zklamání, podělila jsem se o svůj zážitek s recenzenty na facebookové stránce Kam na Phoběd a byla jsem ujištěna, že koriandru dostali dost. Možná jsem přišla v nevhodný čas. Nicméně jsem z návštěvy měla poměrně dobrý pocit. K polévce patřila cibulka a nakládaný zázvor, vyzkoušela jsem a do budoucna mne nepřesvědčilo používat do Pho tato dochucovadla. Zhruba po dvou měsících jsem tu vyzkoušela polévku znovu. Vývar mastnější, chuťově sice odpovídala, nicméně velmi průměrný zážitek. Poměr cena/kvalita trochu pokulhává. 
Za Pho bó tai vysolíte 109 korun.
 Gao Den / Ohrada / Tlumačovská 26
Kousek od metra Lužiny, přímo v přízemí Prague Towers najdete moderní vietnamskou restauraci Gao Den. Dostáváme se k nejlepšímu Phozážitku. V designové misce vám naservírují opravdu velmi povedenou Pho. Průzračný silný vývar, kvalitní maso, hromada koriandru, klíčky, cibulka. K tomu jen malý kousek citronu a pár kousků chilli, které ale pálí jako čert. Poměr cena/kvalita odpovídá. Za Pho bó dáte v poledním menu 119,- /jindy 145,-. Za pozornost stojí i domácí hranolky, vietnamské rozpečené bagetky, závitky Nem Cuon a domácí limonády. Nemusíte se sem stydět vzít partnera na romantickou večeři, interiér je velmi příjemný a moderní, obsluha perfektní!
Nem Cuon

Závěrečné hodnocení:
Na plné čáře vyhrává Gao Den, nejen za vynikající PHO BÓ, která je opravdu výborná, ale i za odvážný koncept moderní vietnamské restaurace, která stojí za návštěvu. 
Tak hůlky do ruky a hurá na PHO!
Pokud máte dobrý tip kam na PHO, pište do komentářů!!!